Al aangemeld en klaar om te bestellen? Klik hier!
Samen nóg meer lekker, biologisch voedsel uit de regio!
Met voedselcollectief de Kans doen we samen biologische boodschappen bij biologische producenten van zo dichtbij mogelijk. Gezond voedsel uit de regio, waarmee we ook nog eens biologische boeren en producenten vooruit helpen. Op deze pagina lees je hoe het voedselcollectief in de praktijk werkt en hoe je kunt meedoen.
Missie - we willen:
Biologische en zo lokaal mogelijke voedselproductie en -consumptie stimuleren.
Een beter verdienmodel voor boeren en meer grip op ons voedselsysteem.
Leden van het voedselcollectie meenemen in de transitie naar biologisch voedsel als de norm.
Strategie - dit doen we door:
Een korte keten te bouwen: we verwijderen grote bedrijven zoals Friesland Campina of de supermarkten als tussenschakel en zijn zo direct mogelijk verbonden met biologische boeren.
Als gemeenschap te leren door samen te doen: meer grip op het voedselsysteem krijg je niet in je eentje. Als collectief staan we sterker en met wat we kopen hebben we invloed. Samen leren we en zetten we praktische stappen vooruit.
Bio vanzelfsprekend en toegankelijk te maken: SKAL-gecertificeerd biologische producten zijn de norm. We proberen biologisch eten vanzelfsprekend én toegankelijk te maken.
Comfort te bieden: je bestelt uit een breed aanbod (regionale producenten én de bio-groothandel), via een webshop, en haalt je producten op bij MIKA in de Bilt.
Bestel jij mee?
Praktisch: hoe werkt het voedselcollectief?
Een voedselcollectief werkt eigenlijk heel simpel: we kopen samen voedsel in bij lokale boeren en voedselproducenten, én bij de biologische groothandel:
We bestellen online via het systeem Local Food Works (zie afbeelding hierboven, handleiding ontvang je na aanmelding) in een wekelijkse cyclus: van zondag- tot dinsdagavond (00:00) bestellen, zaterdagochtend tussen 10:00 en 12:00 je bestelling ophalen bij MIKA in de Bilt.
Je rekent digitaal af zoals bij ieder ander online platform, met Ideal.
Je bepaalt zelf hoe vaak je bestelt; iedere week of minder vaak.
Het voedselcollectief koopt alleen producten van biologisch (SKAL) gecertificeerde producenten, zoals tuinderij Kansrijk dat ook is. Onze doelstelling is dat ons voedselcollectief, als aanvulling op de oogst van Kansrijk, uiteindelijk jouw supermarkt kan vervangen!
Samen - collectief lokaal voedsel inkopen: hoe doe ik mee?
We delen bij de Kans de lusten en de lasten. Doordat we direct bij lokale producenten en de groothandel inkopen, én doordat iedereen een beetje meehelpt, kunnen we een goede prijs voor producent en consument realiseren. De kerngroep neemt een aantal meer tijdrovende rollen en taken op zich. Van iedere deelnemer (per huishouden) aan het collectief vragen we:
Eens in de 6 tot 8 weken (afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers) een uitgifte-dienst te draaien (dit noemen we ‘Marktmeester’). Met een groepje van 2-3 bestellers begeleid je op zaterdagochtend de uitgifte van die week: je zet bijvoorbeeld de levering klaar en helpt mensen met het ophalen van hun producten.
Een financiële bijdrage (entreegeld) van €30. Dit is een eenmalige financiële inleg die je niet terugkrijgt als je stopt met bestellen. Het geld besteden we aan de opstartkosten (aanschaf inventaris, huur en elektriciteit op locatie etc.).
Uiteraard is iedere deelnemer welkom om een nóg actievere rol te nemen in een van de werkgroepen óf de kerngroep van het voedselcollectief. Neem daarvoor contact op via vocodekans@gmail.com.
Onze lokale leveranciers
In de opstart van dit voedselcollectief houden we het aanbod van lokale leveranciers bewust bescheiden, om eerst alle logistiek goed op orde te krijgen. De ambitie is om op termijn steeds meer lokale leveranciers toe te voegen. Suggesties voor biologische (SKAL-gecertificeerde) boeren en voedselproducenten zijn dan ook zeer welkom!
Meld je aan!
Via het formulier achter onderstaande button kun je je aanmelden om mee te doen met het voedselcollectief. Lees voor je je aanmeldt alle informatie op deze pagina, inclusief ons huishoudelijk reglement. Na je aanmelding ontvang je meer praktische informatie over het bestellen etc. Let op: alleen oogstleden van tuin Kansrijk en tuinderij ‘n Groene Kans kunnen lid worden.
Aanvullende informatie
In de testfase van september t/m december 2023 hebben we veel geleerd. De belangrijkste lessen:
het is een experiment, maar leden en kerngroep worden blij en krijgen positieve energie van samen bezig zijn met goed voedsel! Uit polls onder onze leden leren we dat zij over het geheel méér biologisch boodschappen doen dan zonder het collectief. Wij vinden het belangrijk hen te behouden en nog meer mensen te verleiden om over te stappen naar biologisch. Dat is een belangrijke reden om ons aanbod breed te houden.
biologisch én lokaal voedsel is moeilijker te verenigen dan gedacht. Er zijn simpelweg niet zoveel biologische gecertificeerde voedselproducenten in onze regio. Bovendien leveren sommige biologische producenten geen kleinere hoeveelheden aan collectieven als deze.
lokaal en voldoende diversiteit zijn, met name voor groente en fruit, zeker in de winter niet vanzelfsprekend. We werken daarom met een prioritering: zoveel mogelijk uit Nederland, niet verder dan uit Europa. En het is belangrijk dat met de seizoenen mee eten betekent dat er soms minder keuze is. Dit staat soms op gespannen voet met ons doel zoveel mogelijk leden te blijven bedienen (om overstap naar biologisch te stimuleren).
consumenten en producenten direct verbinden is soms uitdagend als je een effectieve logistiek wil behouden. Met name voor een divers aanbod van biologisch groente en fruit zijn er lokaal beperkte opties, en is het niet realistisch om direct af te nemen van producenten van deze producten. Een tussenpartij (in ons geval Lindegaard) maakt de keten langer, maar voegt ook waarde toe door efficiënte logistiek en lijkt daarom de meest passende oplossing.
de toegevoegde waarde van het collectief zit met name ook in het organiseren van meer autonomie voor boeren en consumenten, én in vanzelfsprekend en toegankelijk maken van de keuze voor biologisch eten.
Het eindoordeel van het experiment was positief en het voedselcollectief gaat door, ook nu er geen Kansrijk-oogst is. Dit is een tweede deel van het experiment (januari - april 2024), waarin we bijvoorbeeld ook groente aanbieden die leden normaal bij Kansrijk oogsten. Naar aanleiding van deze nieuwe fase hebben we bovenstaande missie en visie van het voedselcollectief aangescherpt op basis van geleerde lessen.
Huishoudelijk reglement
In aanvulling op bovenstaande informatie zijn er nog een aantal relevante onderwerpen om informatie over te delen. Deze onderwerpen zijn vastgelegd in ons ‘Huishoudelijk Reglement’. Een aantal onderwerpen lichten we hier ook toe:
Deelname aan het voedselcollectief is alleen mogelijk voor oogsters van tuin Kansrijk en van tuin ‘n Groene Kans.
We kiezen ervoor uitsluitend biologisch (SKAL) gecertificeerde producten in te kopen. Hoewel we begrijpen dat er ook veel niet-gecertificeerde boeren steeds duurzamer werken, vinden we de waarborgen die certificering biedt heel belangrijk. Bovendien past dit het best bij de combinatie met tuin Kansrijk als gecertificeerd biologisch bedrijf en is dit een vereiste van de verhuurder van de grond.
Om onze doorlopende kosten (transportkosten, elektriciteit, bankrekening etc.) te betalen heffen we een klein percentage (rond de 4%) op de inkopen bij de groothandel (dus niet bij de lokale leveranciers). De kerngroep bepaalt, aangestuurd door de penningmeester, hoe hoog dit percentage dient te zijn.
Over alle bestellingen wordt een opslag van 9% geheven voor gebruik van het betaalsysteem Mangopay (3%), voor de doorontwikkeling van het platform Local Food Works (5%) en voor de het lidmaatschap van CSA Netwerk (1%), de partij die Local Food Works en de hele structuur voor dit collectief heeft voorbereid. In ruil voor deze bijdrage hebben we invloed op de ontwikkeling van het platform. Het uitgangspunt is dat ook de kosten voor de doorontwikkeling van het platform op termijn lager kunnen worden, als meer voedselcollectieven er gebruik van gaan maken. We kiezen voor Local Food Works omdat we graag de transitie naar kortere voedselketens willen stimuleren en meer grip willen ontwikkelen op onze eigen, lokale voedselsystemen. We staan achter de missie van de partijen die Local Food Works ontwikkelen, en de vorm waarin dit gebeurt (als vereniging met veel inspraak voor de leden, waar wij er als voedselcollectief één van zijn).
Meer weten? Local Food Works